Voinko huijata sivuni löytymään paremmin Googlesta? Hakukoneoptimoinnin alkeet

Missä on vika, jos verkkosivustosi ei näytä löytyvän Googlen hakutuloksista? Onko mitään tehtävissä? Tässä vastauksia yleisiin kysymyksiin ja muutama helppo korjausehdotus.

Hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan kaikkia niitä keinoja, joilla verkkosivujen sijoittumista pyritään parantamaan luonnollisissa hakutuloksissa. Luonnolliset eli orgaaniset hakutulokset tarkoittavat hakutuloksia, joista ei ole maksettu. Suomessa ylivoimaisesti suosituin hakukone on Google, joten tässä artikkelissa käytämme sitä hakukoneen synonyymina.

Miksi sivuni ei löydy Googlesta ollenkaan?

Syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Tekniset viat. Halvassa ja huonossa verkkohotellissa sijaitseva sivusto on ehkä ollut nurin juuri silloin, kun Google on yrittänyt käydä tarkastamassa sen. Pahimmillaan sivuston tekijä on voinut vahingossa kieltää koko sivuston näkymisen hakukoneissa.
 • Kärsimättömyys. Jos verkkosivusi ovat aivan uusia, ne eivät heti näy hakutuloksissa. Google joutuu ensin löytämään ne – ja uuden sivuston luettelointi voi kestää parista päivästä viikkoihin. Voit vauhdittaa sivujesi löytymistä ilmoittamalla ne itse indeksoitavaksi. Lue Googlen ohjeesta, miten sivut voi lähettää.
 • Päivittynyt sisältö. Vaikka sivustosi löytyy jo Googlen tuloksista, niin jos lisäät uuden sivun tai muokkaat vanhaa sivua, eivät muutokset ilmesty sinne automaattisesti hetkessä.
 • Sisällön ongelmat. Harvinaisissa tapauksissa sivusto saattaa kärsiä turvallisuusongelmista tai esimerkiksi juridisista ongelmatilanteista, jotka vaikuttavat sen näkymiseen hakutuloksissa.

Miksi sivuni ei löydy Googlesta ensimmäisten tulosten joukosta?

Syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Tekniset ongelmat. Rikkinäinen tai sekava sivusto, puuttuvat metatiedot, hitaasti latautuvat sivut tai muu hakukonetta haittaava ongelma.
 • Huono sisältö. Jos sivullasi ei mainita soutuveneitä, se ei luultavasti löydy hakusanalla ”soutuvene”.
 • Turha sisältö. Vaikka sivullasi mainittaisiin sana soutuvene, se ei vielä riitä. Google yrittää arvioida, onko sisältö lukijalle aidosti hyödyllistä ja mielenkiintoista.
 • Kova kilpailu. Jos aivan samaa sisältöä löytyy ennestään kymmeniltä tai sadoilta muiltakin sivustoilta, ei ole mitään syytä miksi Google nostaisi juuri sinut ensimmäiseksi.
 • Yksilölliset erot. Hakutulokset eivät näytä täsmälleen samalta kahdelle eri ihmiselle! Niihin vaikuttavat mm. sijaintisi sekä se, mitä olet aikaisemmin hakenut.
 • Sivustosi on tuntematon. Vakiintuneet sivustot, joilla käy paljon ihmisiä, ovat Googlen mielestä tavallisesti hakutuloksissa luotettavimpia. Hesarin ja Wikipedian edelle ei helpolla pääse.

Voinko petkuttaa Googlea niin että sivustoni alkaisi näkyä paremmin?

Houkutteleva ajatus! Lyhyesti: et voi. Hakukoneen tarkoituksena on tarjota mahdollisimman osuvia tuloksia.

Huijareita kyllä riittää, mutta Googlelle on kunnia-asia tukkia porsaanreikiä jatkuvasti.

Petolliset uudelleenohjaukset, avainsanoja täyteen ahdetut sisäänheittosivut ja maksulliset ristiinlinkitysjuonet ovat menetelmiä, joiden paljastuessa Google voi rokottaa sivuston hakukonesijoitusta ja jopa estää sen löytymisen kokonaan. Jos joku tarjoaa pikaisia ihmelääkkeitä hakutulosten paranteluun, kannattaa suhtautua tarjoukseen epäillen.

Miten sitten voin parantaa sivustoni löydettävyyttä?

Oikea tapa saada sivu hakutulosten kärkeen on hyvä sisältö ja hyvä maine.

 • Kirjoita osuvaa sisältöä. Hyvä teksti vastaa hakuja sekä tarjoaa helposti luettavassa muodossa vastauksia siihen mitä haetaan.
 • Ajattele kuin ihminen, älä kuin robotti. Saako lukija sivultasi tietoa, jota on etsimässä? Vai tarjoatko pelkkiä avainsanoilla höystettyjä latteuksia? Google huomaa, jos kävijät poistuvat sivultasi saman tien, ja rokottaa sivun sijoituksia.
 • Poista tekniset esteet. Varmista että linkit toimivat, täydennä metatiedot, parantele latausnopeuksia.
 • Ole realistinen. Älä lähde väkisin kilpailemaan sellaisista hakutuloksista, joista on ennestään ylitarjontaa. Valtaa oma erityinen nurkka itsellesi.
 • Hoida ristiinlinkitykset. Paranna sivustosi mainetta järjestämällä sinne linkkejä ja liikennettä muilta sivustoilta.
 • Ole kärsivällinen. Hakusijoitusten koheneminen vaatii aikaa ja jatkuvaa parantelua.

Bonusvinkki:

Tarvitsenko ammattilaisen apua?

Jos tekniikka on kunnossa, maalaisjärjellä ja Googlen ohjeilla pääsee pitkälle.

Meiltä saat halutessasi käytännön neuvoja sekä näkemyksiä eri toimialojen erityispiirteistä hakukoneoptimoinnissa. Voimme tarkastaa sivustosi ja antaa täsmäsuosituksia löydettävyyden parantamiseksi. Saat meiltä apua myös tekniseen optimointiin ja sisällön tuottamiseen.

Ota yhteyttä niin keskustellaan siitä, kannattaisiko sinun hyödyntää asiantuntijaa hakukoneoptimoinnissa.