Miten kysynnän kausivaihtelu heijastuu Google-hakuihin ja digimarkkinointiin?

Hakusanamainokset näkyvät silloin, kun asiakas etsii tuotetta tai palvelua verkosta. Siksi mainostaja huomaa kysynnän kausivaihtelun välittömästi. Etsitäänkö aurinkolaseja samaan aikaan kuin jäätelöä? Tässä artikkelissa kerromme, mitä kysynnän ja hakusanamainonnan kausivaihtelusta voi ottaa opiksi. Lue 3 + 3 vinkkiämme.

1. Googlen hakumäärät voivat kasvaa jo ennen sesonkia

Useimmilla toimialoilla on selvää, että tuotteiden ja palveluiden kysyntä vaihtelee sesongin mukaan. Luonnollisesti samalla vaihtelee myös niitä koskevien verkkohakujen määrä.

Mutta asiakkaiden kiinnostus voi näkyä Googlen hakusanoissa jo ennen kuin kysyntä näkyy myynnissä. Esimerkiksi kesän lomamatkoista haetaan usein tietoa hyvissä ajoin etukäteen ennen varausta.

Toisaalta joitakin tuotteita kaivataan myöhemmin kuin luulisi: vaikka talvitakkien haku on kuumimmillaan jo lokakuussa, nastakenkiä etsitään Googlesta joka vuosi vasta vuodenvaihteen tienoilla, kun liukas keli pääsee yllättämään.

Tee näin:
Älä luota pelkkään kalenteriin, vaan ota selvää milloin asiakkaat hakevat palveluitasi.

2. Sesonki voi osua eri kohtaan kuin luulet

Aina kausivaihtelu ei ole todellisuudessa niin suurta kuin kuvitellaan. Voi olla kyse myös noidankehästä: myyjä lopettaa kesäloman ajaksi kampanjat ja vähentää aukioloja, jolloin ostajia tulee vähemmän, vaikka kysyntää olisi ollutkin.

Kausivaihteluun voi toisaalta vaikuttaa moni eri tekijä. Jäätelön ja aurinkovoiteen hakumäärät vaihtelevat yhteisellä rytmillä kesäkauden ja sään mukaan, mutta aurinkolaseja etsitään erityisen paljon koulun päättäjäisten ja juhannuksen yhteydessä.

Koronavuodet ovat osoittaneet, että olosuhteet voivat aiheuttaa suuria yllätyksiä vakiintuneeseenkin ostokäyttäytymiseen. Vuonna 2020 monien kesätuotteiden kysyntäpiikki ajoittui vasta loppukesään. Poikkeuksellisissa tilanteissa vanhoihin tilastoihin ei voi luottaa, vaan on hankittava tuoretta tietoa.

Tee näin:
Mainosta silloin kun kysyntää on, äläkä vain silloin kun sinulle sopii.

3. Muiden toimialojen kausivaihtelu vaikuttaa sinuunkin

Vaikka omalla toimialallasi ei olisi kysyntähuippu meneillään, muiden tuotteiden kasvanut suosio voi vaikuttaa välillisesti.

  • Uuden puhelinmallin julkaisu voi saada ihmiset kiinnostumaan myös kuulokkeiden vaihtamisesta.
  • Down by the Laituri -festivaali voi näkyä piikkinä laituritehtaan avainsanoissa.
  • Täysin eri alan yrityksen kampanja saattaa kilpailla kanssasi saman yleisön huomiosta.

Varaudu yllätyksiin, jos olet tottunut ostamaan mainontaa kiinteään hintaan.

Verkkomainonnan hinnat määräytyvät tavallisesti huutokauppamenetelmällä: korkeimman tarjouksen tehnyt mainostaja saa mainoksensa näkyviin. Vaikka toimialasi kysyntä olisi tasaista, mainonta voi osoittautua kalliimmaksi, kun muiden alojen markkinointi käy kuumana. Varaudu siis yllätyksiin, jos olet tottunut ostamaan mainontaa kiinteään hintaan.

Tee näin:
Varaudu suureen vaihteluun verkkomainonnan tehossa esimerkiksi alennusmyyntien aikana.

Kolme keinoa, joilla pysyt selvillä kausivaihtelusta

1. Google Trends

trends.google.com

Google Trends -palvelussa voit tutkia, kuinka paljon tiettyä aihetta tai sanaa on etsitty Googlen hakukoneella eri kuukausina.

Maksuton työkalu on vapaasti käytettävissä. Se ei kerro tarkkoja hakumääriä, mutta näyttää kuukausittaiset muutokset monen vuoden ajalta. Voit myös vertailla 2–4 avainsanaa toisiinsa.

Palvelusta näkee myös maantieteellisiä eroja hakumäärissä – sieltä selviää esimerkiksi, että Suomessa Pohjanmaa on ainoa alue, jossa vähähiilihydraattista ruokavaliota on viiden vuoden aikana haettu useammin kuin juoksuharrastusta.

2. Google Adsin avainsanojen suunnittelija

ads.google.com

Google Ads -mainosjärjestelmä sisältää avainsanojen suunnittelutyökalun, joka auttaa selvittämään hakumääriä.

Työkalun käyttämiseen tarvitset Google Ads -mainostilin. Se kertoo Google Trendsiä tarkemmin hakujen kuukausittaisista määristä ja antaa lisäksi ennusteen tuleville kuukausille.

3. Pyydä asiantuntija avuksi

Verkkomainonnan ehdoton valtti on mainosten ja budjettien säätäminen nopealla aikataululla kysynnän muuttuessa.

Jos et itse ehdi valvoa hakusanamainoksiasi tai muuta digimarkkinointia, tai jos olet epävarma osaamisestasi, ota meihin yhteyttä – katsotaan yhdessä, miten voimme auttaa.