Kun Kusti ei polje

Rakkaat Postin työntekijät,

Työtaistelunne jatkuu ja olette pian saamassa tueksenne AKT:n ja muut kuljetusalan liitot. Tästä kai pitäisi onnitella, mutta en pysty. Kyseessä kun on taistelu, jota ette valitettavasti voi voittaa. Itse asiassa tämä taistelu tulee vahingoittamaan teitä enemmän, kuin mitä teillä olisi edes parhaassa tapauksessa ollut mahdollista voittaa.

Liiketoiminnan lainalaisuudet eivät lakkoilemalla muutu

Työnantajan nyt ehdottamat muutokset tarkoittaisivat ”monilla työntekijöillä satojen eurojen ansiomenetystä kuukausipalkkoihin”. Kun ette näihin muutoksiin tule suostumaan, tarkoittaa se enemmän irtisanomisia ja nopeammin. Liikevaihdon laskiessa kaksinumeroisin luvuin, Postilla yksinkertaisesti ole mistä antaa.

Mainevahingot tulevat kalliiksi

Markkinoinnin ja viestinnän näkökulmasta tarkasteltuna lakkoilunne näyttäytyy vakavana virheenä. Kun Posti toimii laskevassa markkinassa, jossa kilpailu kuitenkin kovenee, ei palvelun pysäyttäminen ole erityisen hyvä ratkaisu. Etenkin kun logistiikka-alalla luotettavuus ja nopeus ovat kaikki kaikessa. Työtaistelusta aiheutuvien mainevahinkojen korjaaminen tulee kalliiksi ja tuskin edes kokonaisuudessaan onnistuu.

Sijaiskärsijä kerää sympatiapisteet

Mielikuvatasolla voittaja on ainakin DHL, joka joutuu lakkoilun sijaiskärsijäksi. Saksalainen logistiikkajätti on työtaisteluun täysin osaton, ja se tulee keräämään sympatiapisteet logistiikkapalveluiden käyttäjiltä. DHL on Postille käsittääkseni sekä kilpailija että yhteistyökumppani, mutta mikä on tilanne tulevaisuudessa? Pakettipalveluissa DHL tekee yhteistyötä esimerkiksi Keskon kanssa, jonka ruoka- ja rautakauppoihin on tulossa 250-300 DHL:n palvelupistettä eri puolille Suomea.

Digitaalisten palveluiden tarjoajat kiittävät

Työtaistelunne on myös sähköisen laskutuksen, digilehtien ja pikaviestipalveluiden paras markkinointikampanja miesmuistiin. Katkos palvelussanne tulee vahvistamaan tietoisuutta siitä, että kotiin kannetun postin merkitys on pienentynyt voimakkaasti ja pienentyy edelleen. Tuskin olen ainoa, jonka elämään tauko postin jakamisessa ei vaikuta millään tavalla. Ei olekaan vaikeaa veikata, että jo pian posti kannetaan koteihin paljon nykyistä harvemmin.

Yleinen mielipide kääntyy lakkoilua vastaan

Veikkaukseni on, että yleinen mielipide tulee viimeistään tukilakkojen alkamisen myötä kääntymään lakkoilijoita ja ainakin tukilakkoilevia ammattiliittoja vastaan. Tämä voi olla jopa käänteentekevä muutos suomalaisessa sopimusyhteiskunnassa. Yleisen mielipiteen kääntymisen voima nähtiin viimeksi tasa-arvoista avioliittolakia koskeneen aloitteen käsittelyssä. Kun lain vastustamisesta tuli noloa, ei sen läpimenolle ollut enää minkäänlaista estettä.

Me olemme yhdessä aiheuttaneet tilanteen

Mielestä teidänkin pitäisi yksinkertaisesti hyväksyä se tosiasia, että työn tekeminen muuttaa muotoaan. Yrityksiltä ja työntekijöiltä tarvitaan siis uudenlaista joustavuutta. Eikö nyt kannattaisi mielummin turvata mahdollisimman monelle ihmiselle hieman aikaisempaa vähemmän töitä, kuin haalia pienemmälle joukolle enemmän hommia per ihminen? Tätä kysyisin myös ammattiliitoltanne.

Kehityksen hyväksyminen voi olla helpompaa, kun muistamme että loppujen lopuksi kyse on ihmisten kuluttajakäyttäytymisen muutoksista. Me olemme siis yhdessä aiheuttaneet tilanteen aivan itse.

Lämmöllä, Laaksonen

Panu Laaksonen on mainostoimisto Ida Framin toimitusjohtaja