Ei nimi miestä pahenna

Pienenä tyttönä Porvoossa muistan ihmetelleeni, kuinka kaupungin parturikampaamot tuntuivat olevan saman suvun omistuksessa. Ei sillä, ymmärsin että ammatit saattavat periytyä, mutta näitä Salon perheen liikkeitä oli kyllä joka nurkassa.

Opiskelin parturikampaajaksi itsekin. En työskennellyt Saloille, mutta olin hetken yrityksessä nimeltä Choice. Choice. Kivalta saundaava englanninkielinen sana, kirjoitusasukin näyttää hyvältä. Mutta mitä tällä yritettiin sanoa? On valinta astua sisään. Eikö tullut mitä piti? Choices choices.

Kuulen parturitaustastani töissä lähes viikoittain. Jii on vakuuttunut, että kuutamokeikkailen keksimässä parturikampaamoille nimiä, eivät voi kuulemma olla muuta kuin ammattihuumoria. Parturiliikkeiden nimien bongailu onkin ollut harrastuksemme jo hyvän aikaa.

Nimissä on nähtävissä muutamia tyylisuuntia. On nämä klassiset Salon Liisat, englannilla flirttailevat Neot ja Flowt, kekseliäät mutta hämmentävät Karvaamot ja sitten meidän suosikkimme, jännät ja eksoottiset. Ne muodostetaan seuraavalla kaavalla:

  1. Keksi sana tai sanapari, joka liittyy *ehkä* hiuksiin
  2. Korvaa k-kirjaimet c:llä, g:llä tai x:llä, tai ole luova
  3. Halutessasi p-kirjaimen korvaa b
  4. Käytä liberaalisti heitto-, aksentti- ja välimerkkejä
  5. Ranska, italia tai sinnepäin ovat hyviä mausteita

Hei Hei’Tukka, L’umous, La Tucca ja Tuccabaja kuuluvat jo vakiintuneisiin suosikkeihimme. Cut-Cut, Zaparo, Palatzi, Saxsetti, Saxcé, Mazic, TiMangi ja Ru-letti ovat ansiokkaita myös.

Ei nimi miestä pahenna, sanotaan. Pohdimme säännöllisesti töissämme sitä, pitäisikö asiakkaamme tuotteen tai palvelun nimeä vaihtaa, voiko nimi muodostaa oston esteen. Tai uutta nimeä suunnitellessamme mietimme mitä sen tulisi viestiä. On ihan perusteltu mielipide myös, ettei nimellä ole mitään väliä, jos tuote tai palvelu on hyvä. Että se on se ja sama. Viimeisimpään uskoo varmaan Luumäellä toimiva Caruletti.

Suomessa toimii myös Ajanhius, Takatukka, Takku ja Blackout.

Tiettyyn pisteeseen se ja sama.

Hartikainen & Sauros

P.S. Kaikki mainitut ovat oikeiden Suomessa toimivien parturikampaamoiden nimiä. Ja Jii luuli pikkupoikana, että kaikki Lahden pitsapaikat kuuluivat Ranteen Ristolle.