Jukka Kurttila on Suomen Elon Musk
Pian 200 vuotta täyttävä tekstiiliyritys Finlayson kertoi keskiviikkona liikevaihtonsa kasvaneen 50% ja liikevoittonsa kaksinkertaistuneen vuonna 2016. Menestyksen tekijät ovat vuonna 2014 yrityksen ostaneet mainosmiehet Jukka Kurttila ja Petri Pesonen sekä finanssialan osaaja Risto Voutilainen. Hattu päästä.
Markkinoi kuin Kurttila
Kirjoitin viime elokuussa Teslan markkinoinnista ja Elon Muskista otsikolla ”Markkinoi kuin Musk on kelvoton vinkki”. Viestini oli, ettei suurimmalla osalla suomalaisista markkinoijista ole edellytyksiä rakentaa brändiään Muskin opein ilman panostuksia maksettuun mediaan. Tätä mieltä olen edelleen.
Poikkeus vahvistaa
Finlayson kuitenkin on säännön vahvistava poikkeus. Uudistuneen Finlaysonin markkinoinnin keskiössä on uutiskynnyksen ylittävät yhteiskunnalliset kannanotot, konkreettiset teot ja tuotteet.
- Vuoden 2014 lopussa Finlayson lanseerasi Touko Laaksosen homoeroottista kuvastoa käyttävän Tom of Finland -malliston. Kansainvälinen myynti ei vetänyt odotetusti, mutta Suomessa mallisto nosti Finlaysonin uudestaan ja erityisesti uudella tavalla esiin.
- Keväällä 2015 Finlayson päätti yhteistyön tavaratalo Kärkkäisen kanssa Kärkkäisen omistajan rasististen mielipiteiden takia. Päätöksestä uutisoitiin kaikissa valtakunnan päämedioissa.
- Toukokuussa 2015 Finlayson lanseerasi Finlayson Plus -tuotesarjan, jonka tuotteissa hyödynnetään augmented reality -teknologiaa. Lanseerauksen noteerasivat ainakin kaupallisen alan mediat ja design-mediat.
- Vuoden 2015 lopussa Finlayson perusti Finlayson Lab -ohjelman, johon se palkkasi kolme nuorta suunnittelijaa harjoittelijoiksi. Ohjelmasta kertoivat esimerkiksi Kauppalehti ja Marmai.
- Alkuvuonna 2016 Finlayson käynnisti lakanakeräyksen, jossa yritys lupasi tehdä vanhoista lakanoista räsymattoja. Keräys toi ihmiset Finlaysonin myymälöihin ja kierrätysmateriaalia kertyi lopulta yli 30 tonnia.
- Kuluvan vuoden helmikuussa uutisoitiin Finlaysonin toimitusjohtajan Jukka Kurttilan päätöksestä välttää Yhdysvaltoihin matkustamista niin kauan kuin Trump on vallassa. Boikottiin tarttuivat ainakin YLE, IS ja Talouselämä.
- Aiemmin tässä kuussa Finlayson toi markkinoille pussilakanan, jolle yritys antaa 50 vuoden takuun. Lakanan nimi on Jesus. Tämäkin lanseeraus uutisoitiin laajasti ja MV-lehti peräti epäili Finlaysonin sortuneen tuotteellaan uskonrauhan rikkomiseen.
- Maaliskuussa Finlayson ehti myös liittoutumaan Suomen Punaisen Ristin ja Muumien kanssa rasismia vastaan (http://www.eirasimille.fi).
Yritys joka tekee kiinnostavia asioita ja toimii kiinnostavalla tavalla, kerää huomiota. Ja kun tällainen yritys menestyy, ylittää menestys uutiskynnyksen. Positiivinen ja itseään vahvistava kierre on valmis.
Finlayson-hakujen määrä Googlessa moninkertaistui Tom of Finland -malliston lanseerauksen myötä.
Kaikki joukolla mediaa ansaitsemaan?
Finlayson on onnistunut hienosti ansaitun median hyödyntämisessä markkinoinnissa. Tästäkö siis ratkaisu muidenkin yrityksien markkinoinnin haasteisiin?
Median ansaitsemisessa haasteena on erityisesti rohkeus. Uutiskynnyksen täytyy ylittyä, mutta se ei ole helppoa. Toimitusjohtaja Kurttila on kertonut saaneensa tappouhkauksia Tom of Finland -malliston julkaisun jälkeen. Kuinka moni johtaja tai edes yrittäjä on valmis tähän?
Jos rohkeus riittää, tarvitaan myös toisteisuutta. Yrityksen täytyy myydä koko ajan, eikä vain silloin kun sillä on toiminnastaan jotain kiinnostavaa sanottavaa. Finlaysonilla on jatkuvasti löydetty tapoja päästä esiin. Erityisen hienoa on, että suuri osa huomiosta on liittynyt Finlaysonin tuotteisiin.
Lisäksi viestin täytyy ansaittunakin tavoittaa riittävän suuri määrä ihmisiä. Viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Riittävälle tavoittavuudelle ei kuluttajatuotteiden markkinoinnissa ole vaihtoehtoja.
Finlaysonin Tomppa Hesarin kannessa
En tiedä Finlaysonin markkinoinnin budjettia. Sen kuitenkin tiedän, että edellä mainituista ”tempauksista” Hesarin kannen mainoksella on esitelty ainakin Tom of Finland -mallisto, Design Lab ja rasisminvastainen kampanja. Finlayson siis panostaa myös maksettuun mediaan ja näin vahvistaa viestiään ja viestinsä tavoittavuutta. Fiksua ja näkemykseni mukaan myös välttämätöntä.
Maailmalle ilman 200 vuoden yhteistä historiaa
Tällä hetkellä viennin osuus Finlaysonin myynnistä on 4,5%, eli noin 1,5 Meur. Tavoitteena on vuonna 2020 tehdä 10% liikevaihdosta ulkomailta. On kiinnostavaa nähdä, miten Finlaysonin maailmanvalloitusta tehdään, kun tukena ei ole 200 vuoden yhteistä historiaa ja vahvaa tunnettuutta. Todennäköisesti panostuksia maksulliseen mediaan täytyy kasvattaa voimakkaasti. Tai sitten Kurttilan täytyy tehdä Muskit myös kansainvälisesti.
Lämmöllä, Laaksonen
Kirjoittaja Panu Laaksonen on Palvelumarkkinoinnin toimisto Ida Framin toimitusjohtaja.